vineri, 29 octombrie 2010

Hoti care nu pot fi trasi la raspundere pentru faptele lor

   Ei bine probabil ca mai toata lumea a contractat un credit bancar cand a considerat ca poate sa-si permita rata fara sa-i afecteze nivelul de trai (zic ei).
   Mergi la o banca , oricare ar fi ea, te aburesc bine, - Seamneaza aici!, stati ca as dori sa citesc contractul! Bineinteles va rog! Si te apuci sa citesti ...cand colo ce sa vezi sunt niste prevederi care sunt scrise cu fonturi de 6 incat nici macar Ochila din basmul Harap Alb nu ar fi vazut, bineinteles ca nu intelegi nimic dar cu gandul la purcoiul de bani ce aveai sa ii primesti te lasi pagubas si semnezi ca primarul! -Semneaza aici, aici, aici si aici .....aaa si aici...ah si era sa uit si aici! Si pleci fericit acasa cu sacosa de bani de parca ti-au picat din cer!
    Dupa o perioada de timp in care Romania a fost devorata aproape in totalitate de cel mai rau virus raspandit vreodata pe pamant, despre care se discuta la toate colturile de bloc, la servici, in familie, la bodega cand iti dezinfectezi gura cu un "genunchi de sarpe", in autobuz, tren etc., numit de toata lumea CRIZA, mai marii nostri conducatori s-au gandit sa vina in ajutorul sarmanului cetatean care are credite (asta dupa ce a ciuntit cat au putut veniturile) si au scos O.U.G. 50/2010 prin care se stabileste ca se elimina "Comisionul de risc" si ca rata va fi formata din Eurobor,Libor, Robor + Marja fixa a bancii.


   Ce reprezinta Eurobor, Libor, Robor!? Dumnezeu stie ca eu la scoala aveam doar note de 5 si 6, si la nici o materie nu se vorbea de eurobor asta, dar mai bine sa nu imi bat prea tare capul cu el ca si asa stau prost la neuroni si nu vreau sa-i pierd si pe astia pe care ii mai am.
  Dar ce reprezinta Marja fixa a bancii? Ei bine luand contractul pe care l-ai semnat in momentul contractarii creditului o sa descoperi ca e un comision cu o valoare determinata, in cazul nostru sa spunem 2%. Acum dupa intrarea in vigoare a OUG 50/2010 banca ar trebui sa elimine Comisionul de risc....si cum adica sa piarda Banca!!!!????? Da! conform OUG 50 cam da! Banca ar pierde o parte din comisioane....
Aaaaaaa dar nu , nu nu, nu merge asa si atunci ce face doamna Banca? O da perversa ca pe Targu Ocna si contopeste Comisonul de risc cu Marja fixa si de la 2% cat era in contract ajunge 14%..Pai stati dar Marja fixa nu e fixa?? aaa e mobila?? adica este de fapt variabila???dar tot un OUG 50/2010 spune clar ca Marja fixa nu se poate modifica pe toata durata contractului! Pai si atunci???? Pai atunci asta e! Multi vad putin cunosc..banca face abuz dupa abuz si fura din buzunarul si asa gaurit si prin care bate vantul al cetateanului ca doar cine are tupeu sa se puna cu Banca??
    Atunci iti iei inima in dinti si te duci la Banca sa le spui tu vreo doua la aia ca doar nu fac ce vor ei! Si intri enervat nevoie mare si ceri socoteala la primul angajat care iti iese in cale....bineinteles ca iti spune sa astepti un pic, ca trebuie sa vorbesti cu o alta doamna, si astfel mai urci niste scari si mai vorbesti cu o doamna care iti explica ca Banca are dreptate si tu te inseli si dupa ce nu o scoate la capat cu tine iti spune ca trebuie sa vorbesti cu o alta doamna, de data asta directoare, la care nu mai ajungi cu acelasi elan pentru ca esti deja bulversat de explicatiile primelor doua doamne, de eurobor ala, oh iar eurobor!?
    Si ajungi la doamna directoare care la fel iti spune ca va inselati nu are nicio treaba ceea ce vreti voi, ei au facut totul legal...- Pai doamna directoare cum a crescut Marja fixa peste noapte cat alte marje in 2 ani??? Pana la urma e fixa sau mobila??? Cum calculati dvs. aceasta Marja fixa?Trebuie sa aveti o formula dupa care o calculati nu??? -Imi pare rau dar nu va post spune formula pentru ca nu o stiu! - Aaaa sa inteleg ca e o formula secreta? - Nu dar noi nu o stim doar domnul director mare de la Bucuresti sau cel din nush ce tara a zis ea.... - Pai stati doamna ca noi am luat credit din Romania nu din Tara X!  - Pai da dar ne pare rau nu va putem spune formula. - Deci e secreta? - Nu nu e secreta!
    Ce dumnezeu sa mai inteleg????eurobor, formule secrete, marje fixe dar care sunt mobile, OUG care interzice majorarea Marjei fixe, angajati care imi spun ca nu am dreptate dar nu au niciun argument....intr-un cuvant o lupta cu morile de vant...
   Ce pot sa fac acum???? O plangere la Protectia Consumatorului ar fi un punct de start si apoi actionarea in instanta a Bancii!!!
      Concluzia ? Daca vrei sa furi fara sa patesti absolut nimic fa-ti o banca!


Un comentariu: