vineri, 11 ianuarie 2013

A murit regizorul "Revolutiei" din '89

   In acest inceput de an s-a stins din viata cel mai prolific regizor pe care l-a avut Romania, Sergiu Nicolaescu 
si imediat s-a dezlantuit circul mediatic cu care presa romana ne-a obisnuit in ultima vreme ori de cate ori o persoana publica a trecut in nefiinta. Sotia mai tanara cu 46 de ani a fostului regizor este ca o mana ceresca pentru presa si pentru poporul care sta cu ochii cat cepele pe televiziunile otevizate. Cand s-a mai aflat si ultima dorinta a raposatului de a fi incinerat televiziunile au luat foc, gloata s-a dezlantuit, BOR-ul a luat imediat pozitie : "Domnul Sergiu Nicolaescu trebuie inmormantat de un sobor de 12 preoti insotiti de 12 dascali care la randul lor trebuie sa fie insotiti de 12 clopotari si 12 gropari", care trebuie platiti cu ceva sume "simbolice" de familie si bineinteles ar fi frumos ca familia sa faca si o donatie tot "simbolica" BOR-ului, asta ca sa fie siguri ca raposatu' o sa ajunga in Rai, altfel Preafericitul neputand garanta nimic. Pana si Becali a devenit deontolog si ne-a impartasit din vastele-i cunostinte ortodoxe, infierand familia care doreste sa respecte dorinta decedatului.  Ce scurt e uneori drumul  de la stana la televiziune...  
     

  Oamenii s-au adunat in numar mare la locul de priveghi, ca daca e un mort sigur se da de pomana, mai ales ca e un mort vedeta. Cand si-au dat seama ca vaduva si familia decedatului au respectat ultimele dorinte ale acestuia, poporul roman indobitocit, inapoiat si infometat din toate punctele de vedere a refulat urland din toti rarunchii "RUSINEEEE" , "NU-L ARDETI!!!!", pai ce ati fi vrut fratilor sa-l impaieze?? Degeaba ar incerca cineva sa le explice ce inseamna o ultima dorinta lasata cu "limba de moarte", ei stiu una si buna ca asa a zis "parintele" si "asa trebuie". Familia a continuat ceremonia intocmai dupa indicatiile defunctului, care a dorit sa-si regizeze pana si propria inmormantare, in timp ce gloata nemultumita continua spectacolul grotesc prin urlete si spume la gura. Ma gandesc ca multi erau suparati ca la urma nu pot spune "sa-i fie tarana usoara" si trebuie sa improvizeze un "sa-i fie urna incapatoare".
   Iubit de multi, hulit de unii, cu siguranta Nicolaescu va ramane in istorie datorita filmelor sale grandioase. Recunosc ca nu sunt un mare fan, dar ma uit si acum cu placere la filme precum "Mihai Viteazul" sau 'Dacii", poate pentru ca am fost mereu fascinat de filmele istorice si cu siguranta datorita lui Amza Pellea, care, pentru mine ramane cel mai mare actor roman. Din pacate, Nicolaescu nu s-a putut abtine sa nu se autodistribuie in cele doua filme, chiar daca a jucat roluri mai nesemnificative. E ca si cum ai pune o lingura de cacat intr-un butoi cu miere. Nu sunt critic de film dar dupa parerea mea pe cat de bun regizor pe atat de prost actor a fost raposatu'. Cu toate acestea "Mihai Viteazul" ramane cel mai grandios film facut in Romania, facut si datorita lu' nea Ceasca, d-zeu sa-l odihneasca. De fapt toate filmele dinainte de '89 au fost facute si datorita "dictatorului" de la Scornicesti, si fie vorba intre noi, singurele filmele din palmaresul raposatului  care merita vazute. Tot ce a scos dupa "revolutia din '89" fiind doar niste filme de calitate indoielnica. Cristian Tudor Popescu a declarat ca : "Dupa ce am vazut filmul Poker, am simtit nevoia sa ma spal cu spirt pe ochi!", si ii dau dreptate, productia sus amintita este de-a dreptul jenanta, singurul moment interesant fiind cand apare Jojo in curu' gol.
  Si in timpul vietii si dupa moartea acestuia mai toata lumea l-a felicitat pentru filmele sale dar nu am auzit pe nimeni sa-l felicite pentru cea mai grandioasa productie regizata : asa zisa "Revolutie din '89" cu Ion Iliescu in rol principal si multi altii printre care si el in rolurile secundare.
  Sergiu Nicolaescu, ca un adevarat roman,  a muscat mana care l-a hranit si l-a ajutat pe Iliescu sa infaptuiasca lovitura de stat si sa preia puterea. Iliescu este un bun orator dar nu se pricepea atat de bine la manipularea poporului cum o facea ex-senatorul-regizor, care avea deja o gramada de experienta capatata din regizarea marilor filme istorice turnate, culmea ironiei, pe timpul lu' Nea Nicu. Iliescu este genul mai subtil, el cand are o problema cheama minerii sa rupa cocoasa celor care au avut tupeul sa manifesteze impotriva lui. De aceea l-a cooptat pe Nicolaescu in grupul pucistilor, alaturi de Brucan, aveau nevoie de calitatile sale de  "manipulator al maselor de figuranti neplatiti", cum spunea acelasi CTP. Pe langa noi americanii sunt pantaloni scurti, ei abia in '97 au facut un film cu un subiect asemanator numit "Wag the Dog" si tradus la noi "Inscenarea".
  Raman cu regretul ca a mai plecat dintre noi un pion important al "revolutiei" fara sa ne spuna adevarul pe care noi il banuim deja. Maine poimaine va da ortu' popii si Iliescu, cel mai mare criminal din istoria Romaniei, far sa faca macar o zi de puscarie.
 "Istoria este o curva" dupa cum spunea si personajul interpretat de Ion Besoiu in  "Mihai Viteazul".

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu